فشار روی نهادهای قانونگذار برای ممنوع کردن تبلیغات صنعت قمار در ورزش اروپا روز به روز بیشتر میشود. در صورت تصویب قانون منع تبلیغات شرکتهای شرطبندی روی لباس تیمها، بخشی از درآمدهای باشگاهها به خطر خواهد افتاد.
محمد شهرابی
احتمال اینکه باشگاههای فوتبال انگلیس از تبلیغ لوگوی بنگاههای شرطبندی روی پیراهنشان منع شوند بسیار زیاد است. این اتفاق در پی تغییرات گسترده در قوانین اسپانسرینگ و تبلیغات ورزشی است که بحث آن چند وقتی است مطرح شده است.
به گزارش روزنامه تایمز، دولت در حال سبک و سنگین کردن قانون منع تبلیغات بنگاههای ورزشی رو لباس تیمهاست که اگر این قانون به تصویب برسد، تاثیر منفی زیادی بر درآمدهای باشگاههای لیگ برتری و لیگ قهرمانی دارد. باشگاههای این دو دسته برتر لیگ فوتبال انگلیس در حال حاضر سالانه ۱۱۰ میلیون پوند از این راه درآمد دارند که ممکن است این منبع درآمد به خطر بیافتد.
باشگاههای برنلی، کریستالپالاس، فولام، لیدز، نیوکاسل، ساوتهمپتون، وستهام و وولورهمپتون ۸ باشگاه لیگ برتری هستند که لوگوی بنگاههای شرط بندی روی پیراهنشان دیده میشود.
وستهام سالانه ۱۰ میلیون پوند با شرکت «بت وی» قرارداد دارد، لیدزیونایتد با «اسبوتاپ» سالانه ۷٫۸ میلیون پوند و نیوکاسل با «قان ۸۸» سالانه ۷٫۵ میلیون پوند قرارداد دارند. این در حالی است که فصل قبل ۱۶ باشگاه از ۲۴ باشگاه حاضر در لیگ قهرمانی انگلیس هم با شرکتهای فعال در صنعت شرطبندی قرارداد همکاری داشتند.
بحران برای همه ورزشها
بنا بر گزارشات منتشر شده اگر این قانون به تصویب برسد اقتصاد ورزش را تحت تاثیر زیادی قرار خواهد داد. ورزشهایی مثل دارت، اسنوکر و بوکس نیز تحت تاثیر قرار میگیرند. به عنوان مثال تمام بازیکنان حرفهای دارت در انگلیس که در بالاترین دسته این رشته فعال هستند با بنگاههای شرطبندی قرارداد همکاری دارند که آنها نیز مجبور به قطع همکاری خواهند شد.
تا این لحظه قانونی تصویب نشده اما مسولین سیاسی به مدیران ورزشی هشدار دادهاند که قوانین سختگیرانه در راه است و دلیل آن هم افزایش نگران کننده اعتیاد به شرطبندی در میان مردم است که مسولین را به چنین اقدامی واداشته است.
اگر این قانون تصویب شود، بزرگترین تغییر در حوزه تبلیغات و اسپانسرینگ ورزشی بعد از ممنوع شدن تبلیغ سیگار و تنباکو در مسابقات ورزشی خواهد بود که سرمنشاء آن اعتراضات فعالین مدنی و برخی وزرای دولت بوده است. آنها معتقدند که ستارههای ورزشی تبدیل به بیلبوردهای متحرک برای بنگاههای شرطبندی شدهاند که باید جلوی آن گرفته شود.
مت زارب کازین مدیر نهاد ضد شرطبندی «Clean Up Gambling» در این رابطه میگوید: «تحقیقات نشان میدهد که این تبلیغات تاثیر منفی زیادی بر روی بچههایی دارد که در حال رشد هستند و فکر میکنند باید حتما شرطبندی کنند تا از ورزش لذت ببرند.»
سر یان دونکن اسمیت از مقامات ارشد پارلمان که عضو گروه تحقیقات درباره تاثیرات شرطبندی است هم عقیده دارد که این ممنوعیت به نفع جامعه است و دولت باید هر چه زودتر این قانون را تصویب کند: «منع تبلیغ لوگوی شرکتهای شرطبندی اقدام بسیار مثبتی است که دولت باید هرچه زودتر انجام دهد تا مشکلات موجود به حداقل برسد. ما حتی باید ممنوعیت کامل تبلیغ شرطبندی در همه جا را نیز بررسی کنیم و اگر لازم شد آن را به حوزههای غیرورزشی نیز تعمیم دهیم.»
در همین رابطه یکی از مقامات لیگ برتر انگلیس که نخواسته نامش فاش شود به تایمز گفته این قانون در بدترین زمان ممکن تصویب میشود چون باشگاهها به اندازه کافی از بحران پاندمی کووید-۱۹ آسیب دیدهاند: «به عقیده من اغلب باشگاهها با اصل این قانون و نگرانیهای مربوط به آن موافق هستند اما الان زمان خوبی نیست چون آنها بسیاری از درآمدهایشان را به خاطر بحران کرونا از دست دادهاند.»
البته اداره فرهنگ، دیجیتال، رسانه و ورزش انگلیس تاکید کرده که همه موارد و نگرانیهای مربوط به این موضوع را به دقت مورد بررسی قرار داده و تصمیمات لازم را برای مدیریت این مشکل اتخاذ میکند اما خبر داده که منعی در کار نخواهد بود. با این حال گزارش تایمز حاکی از این است که زمان زیادی تا تصویب قانون باقی نمانده و احتمال این که از فصل بعد اجرایی شود بسیار زیاد است.
وضعیت سایر لیگها
از میان چهار لیگ برتر فوتبال در اروپا، در حال حاضر سری آ ایتالیا قانون منع تبلیغ شرکتهای شرطبندی روی پیراهن بازیکنان را به اجرا درآورده اما لالیگای اسپانیا و بوندسلیگای آلمان شرایطی مشابه انگلیس دارند. در ایتالیا این قانون از جولای ۲۰۱۹ اجرا شده هرچند تعدادی از مدیران ورزشی این کشور بعد از بحران کرونا از دولت خواستهاند که قانون مذکور را به حالت تعلیق درآورد تا باشگاهها بتوانند بخشی از ضررهایشان را جبران کنند اما دولت فعلا موافقت نکرده است.
در اسپانیا نیز وضعیت دقیقا مثل انگلیس است و فعالان مدنی و تعدادی از اعضای دولت و پارلمان در حال تحقیق و بررسی موضوع هستند که احتمال زیاد میرود آنها نیز در آینده نزدیک به این نتیجه برسند که این تبلیغات را در ورزش منع کنند. خاویر تباس رییس سازمان لیگ اسپانیا هشدار داده که اگر این قانون به اجرا دربیاید باشگاهها در مجموع ۹۰ میلیون یورو زیان خواهند دید.
در آلمان هر چند مانند فرانسه قوانین سختگیرانهای در مورد تبلیغات صنعت قمار وجود دارد، اما فعلا بحثی درباره ممنوعیت کامل تبلیغات اینگونه شرکتها در ورزش مطرح نیست، اما اخیرا به دلیل برخی قانونگریزیها از سوی یکی دو شرکت شرطبندی که اتفاقا یکی از آنها با بوندسلیگا قرارداد دارد، دولت به سازمان لیگ فوتبال آلمان هشدار داده که در صورت ادامه این وضعیت، مجبور به اقدام تند و ممنوعیت فعالیت این شرکت شرطبندی خواهد شد که قطعا بر درآمدهای لیگ فوتبال آلمان تاثیر منفی خواهد گذاشت.